Gratis programmer til Palm: De ti bedste

Der er masser af gratis software til lommecomputere med Palm OS som styresystem. Her giver vi vores bud på ti af de bedste. Her er mulighed for at kigge på websider uden internet, læse dokumenter, skrive e-mails, spille MIDI-filer, faxe, pille ved filerne, synkronisere web-kalendere, skabe databaser, gemme PIN-koden på forsvarlig vis, og mere til.

Web og dokumenter

1. AvantGo

De fleste Palm-brugere kender nok http://avantgo.com/frontdoor/index.html" target="_blank">AvantGo i forvejen, og hvis ikke, så er det på tide. AvantGo er i praksis en offline-browser, altså et program, som gemmer websider på lommecomputeren, men det specielle ved AvantGo er, at siderne og indholdet er udformet til brug på lommecomputere.

Der findes masser af websites, som tilbyder en AvantGo-kanal - også PC World Online. På AvantGo's website kan man tilmelde de kanaler, man ønsker overført til lommecomputeren, og hver gang man synkroniserer med HotSync, opdateres kanalerne med det seneste indhold.

2. Plucker

Hvis et website ikke findes som AvantGo-kanal, er der hjælp at hente i offline-browseren Plucker. Kort fortalt består Plucker af et pc-program, som downloader og modificerer websider, så de kan læses på en lommecomputer, og et Palm-program, som fungerer som browser.

Plucker har det samme problem som andre offline-browsere, og det er, at de som regel downloader alt for meget man ikke har brug for, og ikke altid lige de sider, som man egentlig var ude efter. Specielt sider med mange links er problematiske, og det gælder desværre de fleste nyheds-websites. Man bør derfor sjældent downloade i mere end to niveauer fra den side, man starter fra.

Den begrænsning sættes ved at åbne Plucker Desktop, vælge menuen Indstillinger > Opsætning, vælge fanebladet "Grænser" i den fremkomne dialog, og skrive 2 i tekstfeltet under punktet "Maksimal dybde"

Plucker er en fin offline-webbrowser til Palm OS.
Man får de bedste resultater hvis websitet tilbyder en mobil-version af sitet - og det er der faktisk en del websites, der gør. Plucker kommer med links til mange websider, som findes i mobil-versioner.

Desktop-programmet findes til Windows, Linux, Solaris, Macintosh og Java - det er nemlig skrevet i det platformsuafhængige sprog Python. Og så findes det på dansk.

3. Weasel Reader

Weasel er en dokument-fremviser, som både kan håndtere Palms eget PalmDoc-format og formatet zTXT, som komprimerer en kende bedre. Weasel indeholder al den funktionalitet, som man forventer sig af en dokument-fremviser: Bogmærker, mulighed for at springe rundt i teksten, mulighed for at kopiere tekst til andre applikationer, og konvertering af dokumenter til Memo Pad. Og så husker den naturligvis stedet hvor man kom til i teksten, næste gang programmet startes.

Programmet downloades fra websitet SourceForge, men man skal også installere biblioteket PalmZlib på lommecomputeren.

Når man har installeret programmet, så er der masser af engelsk-sproget litteratur i Palm-format at hente fra University of Virginia's E-book Library.

Freeware-konverteringsprogrammet PdaConverter kan konvertere fra en lang række standard-formater til zTXT- og Plucker-formaterne - også billed-formater.

E-mail og nøglering

4. Eudora Internet Suite

Her er super-programmet til hardcore-pendlere, som modtager spandevis af e-mails hver dag. Med Eudora Internet Suite kan man overføre sine mails til lommecomputeren, læse og besvare dem i toget, eller i usædvanligt godt affjedrede busser.

Så er det bare at HotSync'e når man er i nærheden af pc'en, og så sendes de nye mails af sted.

Konto-oplysningerne opsættes på lommecomputeren, i menuen Options > New Account.

Eudora Internet Suite fungerer sammen med mail-klienterne Outlook, Outlook Express, Eudora, eller andre mail-programmer, som understøtter Windows MAPI-grænseflade.

Eudora Internet Suite indeholder også en browser, men mulighederne er ikke helt så smarte som Plucker.

Programpakken findes til Windows, Macintosh og Linux.

5. Keyring for PalmOS

Man må ikke skrive sin PIN-kode, konto-numre og passwords ind i notesblokken eller kalenderen - det har vi alle fået at vide. Men Keyring for PalmOS er et pengeskab til den hemmelige information, som man ellers godt kan komme til at glemme, hvis man ikke har skrevet det ned et sted.

Keyring for PalmOS benytter kryptering med algoritmen triple-DES, og nøglelængden er på 112 bit. Det skulle være temmelig sikkert. Programmet findes tilmed på dansk.

6. Pilot-DB

Pilot-DB er et databaseprogram, først og fremmest til flade databaser. Men man kan lænke en post i én database til en post i en anden database, som det kendes fra relationsdatabaser, og det giver mulighed for at skabe avancerede løsninger.

På Pilot-DB's hjemmeside er der en række færdiglavede databaser, som man prøve sig frem med. På hjemmesiden er der også links til pc-programmer, som man kan skabe nye databaser med, og konvertere eksisterende, på pc'en.

Pilot-DB kan downloades fra SourceForge.

Fax, MIDI, filer og Tetris

7. ZBoxZ

ZBoxZ er en forunderlig størrelse. Denne programpakke kan en forfærdelig masse ting: vise PNG og GIF-billeder, beame vilkårlige filer til andre håndholdte, afspille MIDI-filer, faxe billeder og tekst, installere Palm-programmer (PRC) direkte fra nettet uden en pc, samt forbinde lommecomputeren med pc'en ved hjælp af et terminalprogram - uden om HotSync.

Det er lidt mystisk at bruge, og ikke helt nemt at installere - man gør klogt i at følge installationsvejledningen nøje - men så får man også et ganske specielt program.

Programmet downloades fra
Sourceforge, og det er filen zbz030a.zip, man skal have fat i.

8. Filez

Filez er ganske simpelt en filmanager til lommecomputeren. Det smarte ved Palm OS er ellers, at man slet ikke behøver et filsystem. Men hvis man vil rode lidt rundt i styresystemets indre, eller benytter hukommelseskort med stor kapacitet, kan programmet nu være fornuftigt nok. Man kan fjerne, beame og modificere filerne, for eksempel fortælle dem, at de skal skabe en sikkerhedskopi på pc'en.

9. Intellisync for Yahoo

Vi har tidligere prist Yahoos gratis web-baserede værktøjer i PIM-genren - kalender, adressebog, huskeliste og notesblok. Hvis man benytter Yahoos tjeneste, kan programmet Intellisync for Yahoo synkronisere lommecomputeren med Yahoo. Firmaet bag Intellisync producerer kommerciel synkroniseringssoftware, men Yahoo-udgaven er helt gratis. Og den dækker Yahoos kalender, adressebog, huskeliste og notesblok.

Man kan selv vælge, hvilke af tjenesterne, man ønsker at synkronisere. Et lille minus er dog, at når Intellisync er slået til, så bliver Palm Desktop-programmet på pc'en ikke synkroniseret. Det klares dog nemt ved blot at slå fluebenene fra i krydsboksen i dialogen "Application Settings" i Intellisyncs desktop-program.

Intellisync downloades fra Yahoos kalender, når man har logget ind, men man skal skifte sprog til engelsk, for at få adgang til den side, hvor programmet downloades fra. Når man har skiftet sprog, kommer der et link, Sync, yderst til venstre på kalender-siden. Bagefter kan man blot skifte tilbage til dansk.

10. Blocks

Vi skal da også have et spil med blandt de ti bedste, og det bliver selvfølgelig en klon af det klassiske russiske spil Tetris. Denne klon hedder Blocks, og det ser ud som Tetris nu gør. Knapperne kan konfigureres, så selv den billige Palm Zire kan bruges til at spille med. Hvis man ikke er til Tetris, findes der masser af gratis spil og emulatorer til Palm, som for eksempel GameBoy-emulatoreren Phoinix.

Har vi overset det helt essentielle stykke freeware til Palm OS? Så klik på debat-linket herunder, og lad os det vide.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere